devam etmeniz halinde bu veri kaldırılacak.devam etmek istediğinizden emin misiniz?

panik atağı belirleyicisi

  1. Panik Atağı Belirleyicisi

    Not: Bir panik atağını tanımak amacıyla belirtileri burada verilmektedir, ancak panik atağı ruhsal bir bozukluk değildir ve kodlanamaz. Panik atakları, kaygı bozuklukları bağlamında ortaya çıkabildiği gibi diğer ruhsal bozukluklarda (örn.depresyon bozuklukları, örselenme sonrası gerginlik bozukluğu, madde kullanım bozuklukları ve birtakım sağlık durumlarında (örn. kalple ilgili, solunumla İlgili, dengeduyumsal [vestibüler], mide-bağırsakla ilgili) da ortaya çıkabilir, Bir panik atağının varlığı tanılandığında, bir belirleyici olarak belirtilmelidir (örn. panik atakları ile giden örselenme sonrası gerginlik bozukluğu). Panik bozukluğunda, panik atağının varlığı bu bozukluk için tanı ölçütleri içinde kapsanır ve panik atağı bir belirleyici olarak kullanılmaz.

    Dakikalar içinde doruğa ulaşan ve o sırada aşağıdaki belirtilerden dördünün (ya da daha çoğunun) ortaya çıktığı, birden yoğun bir korku ya da yoğun bir içsel sıkıntının bastırdığı bir durumdur:

    Not: Böyle bir durum, kişinin dingin ya da kaygılı olduğu bir durumda birden bastırabilir.

    Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması.
    Terleme.
    Titreme ya da sarsılma.
    Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
    Soluğun tıkandığı duyumu.
    Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma.
    Bulantı ya da karın ağrısı.
    Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma duyumu.
    Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması duyumu.
    Uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları).
    Gerçekdışılık (“derealizasyon”, gerçekdışı olma duyumu) ya da kendine yabancılaşma (“depersonalizasyon”, kendinden kopma duyumu).
    Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu.
    Ölüm korkusu.



    Not: Kültüre özgü belirtiler (örn. kulak çınlaması, boyun ağrısı, baş ağrısı, denetim dışı çığlık atma ya da ağlama) görülebilir. Bu belirtiler, gereken dört belirtiden biri olarak sayılmamalıdır.

    Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı (DSM-5), Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı’ndan, çev. Köroğlu E, Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2013.

    Daha fazlasi icin
    avatar
    05.12.2017 - 22:10
tümünü gör